27 Aralık 2016 Salı

Soğan Dolması



Merhabalar.
Şiddetle tavsiye ediyorum yediğim en lezzetli dolma oldu kendiler :)

Malzemeler:
-5 adet kuru soğan (dolması İçin)
-200 gr kıyma
-1 su bardağı bulgur
-1 çay bardağı pirinç
-1 su bardağı kuru soğan
-3 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı nar ekşisi
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-bir tutam maydonoz
-bir tutam dereotu
-tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru nane
-zeytin yağı
Sosu İçin:
-2 diş sarımsak (rendelenmiş)
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 çay bardağı zeytinyağı
-tuz
-su



Hazırlanışı:İlk olarak 5 adet soğanın kabuklarını soyup ikiye bölmeden orta kısımlarına kadar kesin.
Tencereye su koyup 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip su kaynayınca soğanları kaynayan suya atıp 5-6dk kadar haşlayıp sudan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan soğanların katlarını dikkatlice ayırın, eğer iç kısımları sert kalmışsa tekrar sert olan soğanları 2-3 dk daha haşlayın.
İçi için bulgur ve pirinci yıkayıp süzdürüp derin kaseye koyun.
Soğan, sarımsakları, maydonoz ve dereotunu ince olacak şekilde doğrayıp kıyma, salçalar, nar ekşisi, baharatlar ve zeytin yağını bulgurlu pirince ekleyip karıştırın.
Katlarını ayırdığınız soğanların uc kısımlarına birer tatlı kaşığı hazırladığınız harçtan koyup sarın.
Bütün soğanlar bitince sardığınız soğanların uc kısımları alta gelecek şekilde tencereye dizin.
Sos için tavaya zeytin yağını koyup ısıtın sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup salçayı ekleyip 2-3 dk kavurup 2 su bardağı  kadar suyu ve tuzu ekleyip ocaktan alın.
Hazırladığınız sosu soğanların üzerine döküp dolma taşı yada tabak koyup(dolmaların açılmaması için) ocağa koyun ve kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45-50dk pişirip biraz dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun :)




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik cok guzel görünüyor.Bende cok severim sogan dolmasini,sizin tarifinizi de muhakkak deneyecem

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails